Historie

Het ontstaan van bloembollenkwekerij A.C.M. Smit dateert uit ongeveer 1940 toen A.P. Smit in Noordwijk zijn eerste bloembollen begon te telen. In 1958 verhuisde A.P. Smit met zijn bedrijf naar `t Zand om daar te kunnen uitbreiden. 

A.P. Smit kreeg 3 zoons en 1 dochter. Één van zijn 3 zoons, Ton Smit, heeft in 1982 het bedrijf overgenomen, en is het bedrijf verder gegaan onder de naam A.C.M. Smit. Nu hij ruim 35 jaar zelfstandig is, is het bedrijf behoorlijk uitgebreid. A.C.M. Smit teelt nu ruim 85 ha tulpen, 10 ha narcissen en 3 ha krokussen.

A.C.M. Smit teelt zijn bloembollen op zandgronden in de gemeente Zijpe (`t Zand, Oudesluis en Sint Maartensbrug). Een deel van het plantgoed wordt geteeld op kleigronden in de buitengebieden rondom Berkhout en in flevoland rond Dronten.

Met uitzondering van de bloembollen op de kleigronden worden alle machinale werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd. A.C.M. Smit heeft de beschikking over moderne bloembollen verwerkingslijnen en volop droog- en bewaarcapaciteit.

`s Winters worden de koelcellen verhuurd aan bijvoorbeeld leliekwekers. Dit omdat A.C.M. Smit zelf alleen zomergoed teelt en de cellen dus leeg zouden staan in de winter. Er is volop vraag naar koelgelegenheid. A.C.M. Smit is dus tegenwoordig in de winter een waar koelhuis.